Cat Tien: Vogels en Gibbons

Na het enigsins stressvol verlaten van Ho Chi Minh City (backpacks die eraf drijgden te vallen, knooppunten van snelwegen, en verwarrende googlemaps) kon onze roadtrip nu dan echt gaan beginnen! Onderweg hadden we allebei veel interactie met de locals op de weg die blijkbaar niet zo vaak westerse mensen op de weg zien. Onderweg zagen we het vlakke landschap veranderen in een een prachtige heuvelachtig landschap. We kwamen langs een adembenemend groot meer met een floating village en wonderlijke rotsformaties. De zonsondergang was onvergetelijk mooi! We genoten met volle teugen.

De enige tegensalg was dat ik er kwaadschiks achter kwam dat de brandstofmeter niet helemaal goed werkt. Dus daar stond ik dan, langs de snelweg zonder benzine en Kay was al doorgereden. Ik wist even niet meer wat ik moest doen, maar binnen letterlijk twee minuten was er een local die liet zien waar ik mijn motorbike kon parkeren en hij ging een flesje benzine voor me halen. Daarna reed hij met me naar het tankstation en hij weigerede resoluut om geld van me aan te nemen. Ik was zo dankbaar! Verderop stond Kay netjes op me te wachten.

In Cat Tien hadden we al snel een leuke lodge gevonden van waaruit we de volgende dag de ‘Gibbon Trek’ zouden gaan doen met de eigenaar van de lodge. In de avond hadden we een gezellige tijd met de andere gasten. De volgende dag begon met een heerlijk Vietnamees ontbijt met noodles. Daarna vertrokken we met Mr Thuat naar het nationale park. Onderweg vertelde hij ons zijn indrukwekkende levensverhaal. Op jonge leeftijd had hij gezien hoe zijn dorp werd overspoeld door ontbossing en de bouw van een dam, waarna hij besloot zijn leven te wijden aan het beschermen van het bos. Na een succesvolle academische carriere werkte hij als onderzoeker, gids en voorlichter in Cat Tien. Toen de premier besloot een dam te bouwen bij Cat Tien ging hij actie voeren en moest hij vrezen voor zijn leven. Uiteindelijk verloor hij zijn baan, maar de dam is er niet gekomen. Nu is hij een eco-vriendelijk guest-house begonnen. Mr Thuat is een bijzondere man en de meest behulpzame en vriendelijke gids die we hebben ontmoet.

Tineke met de gidsIn he bos zagen we prachtige formaties van Ficus-bomen en holle bomen, die zo groeien om energie te besparen. We moesten oppassen voor de bomen met veel dorens. Uiteindelijk is het ons gelukt om de gibbons in het wild te zien! Ook kwamen we langs een beren-rescue-center, voor beren die werden verhandeld om medicijnen van te maken. Onderweg kregen we heerlijke snacks in bananen-bladeren en bij terugkomst konden we lekker ontspannen onder het genot van vogelgezang.

GibbonsIn de namiddag hebben we een boottocht gemaakt rondom een deel van het nationale park. We werden op een bijzondere manier geroeid: de mensen roeien hier namelijk met hun voeten! Onderweg zagn we aapjes, vogels, vissersboten en een mooie zonsondergang. De vogels die over het water scheerden was een indrukwekkend gezicht. De dag erna werden we vroeg wakker voor onze roadtrip naar Da Lat!

2 gedachten over “Cat Tien: Vogels en Gibbons

  1. Ik kom thuis en wordt na het aanzetten van jullie website overspoeld met berichten uit Vietnam. Scheuren met een bike door Ho Chi Minh City (Saigon mag zeker niet meer?) en dan nonchalant laveren door het verkeer. Petje af! Als twee Easyriders (Born to Be Wild toch?) door Vietnam rijden en dan genieten van de natuur en vooral ook de mensen. Zag ik bij de (opnieuw schitterende0 foto’s opeens weer een kleine zilverreiger? Ik zag ik Kay min of meer in de put zitten? Allemaal symboliek mensen, Ook de zonsondergang ontbrak dit keer niet in het verslag. Het is net of jullie een rij minivakanties achter elkaar vieren. Hoeveel delen zullen er nog volgen in deze enerverende reis? Wordt vervolg.

    1. Jaa! Het is echt superleuk om hier zelf rond te rijden, en het verkeer gaat allemaal lekker langzaam dus het valt heel erg mee allemaal. De naam van Saigon/HCMC is nog steeds een beetje een heikel punt. De officiele naam is welliswaar Ho Chi Minh City, maar sommige mensen uit het Zuiden weigeren nog altiijd om deze naam te gebruiken. En natuurlijk kon een goed gekozen woordgrap niet ontbreken in de reactie!!

Reacties zijn gesloten.