Phong Nha: Hang Va en Hang En grotten

We waren een dag eerder dan gepland aangekomen in Phong Nha waardoor we nog een extra dag over hadden om zelf het park te bekijken voordat onze tours zouden beginnen. Met onze groep besloten we om een aantal plekken met de motor te bezoeken. Het begon goed, want we wilden eerst nog wat kleine reparaties aan onze motors doen, maar vanwege het nieuwjaar (Tet) waren alle garages nog dicht. Gelukkig konden we zelf wat gereedschapen vinden en toen we alles weer stevig was hadden gezet konden we vertrekken.

Phong Nha Cave ingangHet Phong Nha nationaal park is zelf al zo mooi dat het zelfs zonder de grotten hier de moeite waard zou zijn. Het is landschap bestaat uit bergen overgroeid in dichte jungle en in de meeste dalen loopt een riviertje. Dus voordat we bij de eerste grot waren hadden we al een paar keer gestopt om van het uitzicht te genieten en foto’s te maken. Vervolgens kwamen we bij onze eerste stop, de Phong Nha cave, omdat deze alleen per boot te bereiken was besloten we alleen de ingang te bekijken en door te rijden naar de volgende stop.

Paradise Cave stalagmietenOnderweg waren een paar flink stijle heuvels waar onze motors het toch wel erg lastig mee hadden. Op de stijlste stukken lukte het nog net om in de eerste versnelling en met 15km/u omhoog te sputteren. Gelukkig hadden we het mooie uitzicht om ons af te lijden. Eenmaal aangekomen was het nog een klein halfuurtje lopen om bij de ingang van de Paradise Cave te komen. In de grot was alles netjes aangelegd met looppaden en goede verlichting. Vooral de grootte van de grot en sommige van de kalksteen formaties waren erg indrukwekkend en pas twee uur later hadden we alles gezien en gingen we weer naar buiten.

Phong Nha volleybal spelenOp de terugweg kreeg Leire een lekke band en we besloten op elkaar te wachten aan het begin van het dorp. Omdat we daar wel even stonden kregen we de kans om wat kindertjes te volleyballen voordat Leire eenmaal was aangekomen en naar ons hostel gingen. Omdat er vanwege Tet nog steeds weinig open was besloten we om maar weer op dezelfde plek te gaan eten. Leire en Sebastian zouden de volgende dag vertrekken voor de lange rit naar Hanoi en omdat wij een tour hadden zijn we die dag allemaal maar vroeg gaan slapen.

Nuoc Nut reuze stalagmietDe volgende dag namen we afscheid en toen gingen we op onze eerste tour. We begonnen met een trek door de jungle en een bezoek aan de Nuoc Nut grot. Al snel was het helemaal donker en dan kan je alleen zien waar je hoofdlamp schijnt. Hier leerden we hoe we goede foto’s in een grot konden maken. Eerst zet je de camera op een lange sluitertijd en daarna beweegt iedereen zijn licht heel snel heen en weer zodat elk deel van de grot ergens tijdens het maken van de foto belicht is geweest, wat in theorie een foto met de hele grot in het licht zou moeten opleveren. Het idee lijkt eenvoudig maar het duurde vaak toch een kwartier voordat iedereen een redelijke foto had. Vooral leuk als je zelf in de foto staat, want dat komt er dan toch op neer dat je de gehele tijd zo stil mogelijk moet blijven staan.

Na de Nuoc Nut grot gingen we naar ons kamp in de jungle. Hier kregen we warme koffie en daarna een heerlijk diner. Later die avond zijn we lekker bij een kampvuur gaan zitten terwijl we het happy water (rijstwijn) dronken.

De volgende dag was het hoogtepunt van de tour en gingen we naar de Hang Va grot. Deze grot is pas in 2012 ontdekt en is bekend van de zeer zeldzame formaties die nergens in de wereld zijn aangetroffen. Omdat dit een van de eerste tours naar deze grot was, waren zelfs sommige van onze gidsen er nog niet geweest.

Hang Va zeldzame formatiesDe formaties die Hang Va speciaal maken zijn een soort van toren die in een rimstone pool staan. Normaal worden de stalagmieten, stalactieten maar ook de rimstone pools geformd doordat er iedere zoveel tijd een extra laag op de rand kristaliseerd. De torens in Hang Va worden waarschijnlijk gevormd doordat er kleine kristallen bovenop het water in de rimstone pool drijven die uiteindelijk samenkomen en een soort vlotten vormen. Wanneer het water vervolgens verdampt worden deze drijvende kristallen door de oppervalkte spanning naar het hoogste punt op de bodem getrokken waar ze dan uiteindelijk terecht komen. Door de ideale omstandigheden van Hang Va en miljoenen jaren krijg je uiteindelijk de torens die nergens anders in de wereld voorkomen.

Toen we Hang Va weer uitkwamen kregen we eerst nog een lunch voordat we begonnen aan de trek terug naar de autoweg. We kregen een heerlijk koud biertje voordat we weer terug gingen naar ons hostel.

De dag na onze tour hadden we een vrije dag en omdat al dat reizen toch wel een zware business is besloten we om eens een hele dag niks te doen. Tenminste we hebben een beetje in het dorp gelopen en hebben verder nog wat bier gedronken.

Na onze vrije dag hadden we nog een tour, ditmaal naar Hang En de derde grootste grot ter wereld. Deze grot ligt wat verder van de weg en het was dus wat langer lopen dan op onze eerdere tour. Ook ging de route voornamelijk langs, maar ook veel door de rivier dus onze voeten waren voor het grootste deel van de route helemaal doorweekt.

Hang En kampeer plekDe grootte van de grot is moeilijk te beschrijven, maar toen we naar binnen gingen waren onze tenten een paar kleine bultjes in een gigantische ruimte en zelfs met onze sterke hoofdlampen konden we amper het plafond zien. Die avond sliepen we in de grot, waar we ook weer een kampvuur hadden en happy water dronken.

Hang En uitgang (zie Tineke voor schaal)De volgende dag gingen we de rest an Hang En verkennen en zagen we de andere, eveneens gigantische in/uitgang. De rest van de dag bestond uit het teruglopen van dezelfde route als de eerste dag, maar omdat het dit keer voornamelijk omhoog was ging het iets langzamer. Ook had het goed geregend waardoor het pad erg veel op een moederpoel begon te lijken. Gelukkig kergen we boven een heerlijk koud biertje voordat we terug reden naar ons hostel. Die avond zijn we nog gaan eten en drinken met twee Belgen uit onze tour voordat we gingen slapen en ons voorbereiden op de lange reis naar Hanoi.

3 gedachten over “Phong Nha: Hang Va en Hang En grotten

 1. Hoi Kay en Tineke,

  Vanaf het begin van jullie reis volg ik jullie verhalen en foto’s en ik geniet!! Sowieso van wat jullie allemaal doen en beleven, maar ook door de manier waarop jullie het met ons delen. Ik zie steeds weer uit naar jullie volgende verhaal. Daarom heb k mijn inloggegevens maar weer eens opgezocht om het jullie ook te laten weten.

  Ik geniet van jullie verhalen en hoop dat jullie honderdduizendkeer meer genieten van het écht meemaken.

  Heb veel plezier en geniet!

  Ilse

 2. Aha, dus toch Hangjongeren! Duidelijke uitleg van het ontstaan van de Hang Va grotformatie! Slimme truc om grotfoto’s te maken. De mooie foto’s geven imposante beelden van vooral ook de ruimtelijkheid. De tocht der tochten wordt steeds leerzamer voor ons.
  Hanoi is in zicht.
  Biertje?

 3. Wat een prachtig weergave van jullie vakantie. Ik krijg zelf heel veel zin en kriebels om ook zo’n reis te boeken. Maar gelukkig heb ik jullie verhalen waar ik al zeer veel van geniet.

  Heel veel plezier samen.

  Liefs,

  Yvonne

Reacties zijn gesloten.