Pantanal: Het moerasland

In Campo Grande konden we met een minivan van het hostel mee het Pantanal in. Daar aangekomen werden we opgehaald om met een taxi naar onze fazenda Meia Lua te gaan. Die middag heerlijk bijgekomen in het zwembad en onze ogen uitgekeken naar alle dieren die je op en rondom de fazenda kan vinden.

Toen het ’s avonds wat koeler was hebben we een heerlijke avondwandeling gemaakt. Al gelijk een aantal schitterende vogels gezien. Niet veel later kwamen we ook een capibara familie, een soort reuze cavia, tegen. Aan het einde van onze wandeling zijn we naar een uitkijktoren gegaan om vanaf daar een prachtige zonsondergang mee te maken. Die avond was er een heerlijke barbeque met een aantal geweldige verhalen over de jaguar trekkings van Marcello.

Pantanal (9)Vanwege de overweldigende hitte overdag moesten we al vroeg op om te kunnen paardrijden zonder te verbranden. We hadden geluk omdat er verder niemand was, waardoor we een prive tour kregen.

De omgeving is prachtig, uitgestrekte stukken gras waar de koeien lopen te grazen afgewisseld met stukken ondoordringbaar oerwoud. Tijdens het paardrijden nog veel meer mooie vogels gezien en daarnaast waren we drie keer de reuze miereneter tegen gekomen. Overdag is het hier lastig om iets te ondernemen omdat het dan bijna 40 °C wordt. Maar ’s avonds hebben we weer een heerlijke wandeling gemaakt waarbij we een apen familie en en eenzame schildpad zijn tegen gekomen.

Pantanal (34)De volgende dag zijn we naar het lager gelegen deel van het Pantanal gegaan. De eerste dag waren we samen met een ander stel uit Sydney. Samen met hun en onze gids Alex hebben we twee boottochten over Rio Mirande gemaakt. Vanuit de boot hadden we ontzettend veel dieren gezien. Dit was vooral te danken aan Alex, die sommige dieren al kon spotten terwijl ze praktisch onzichtbaar waren.

Het is geweldig om vanaf een boot dieren te bekijken. Omdat de meeste dieren zich niet bekeken of aangevallen voelen wanneer je ze vanaf het water benadert. Hierdoor konden we met de boot veel dichterbij komen dan we lopend ooit hadden kunnen doen.

Die avond gingen we terug naar de grotere woonboot waar we met z’n alle hebben gegeten. Daarna moest het stel uit Sydney alweer terug omdat ze voor de volgende dag een vliegticket geboekt hadden. Tineke, Alex en ik hebben met zijn drieën op de boot geslapen. Die avond was ik vergeten om ‘insect repellent’ op mijn rug te doen. Waardoor ik de volgende ochtend wakker werd met minstens 100 muggenbulten verspreid over mijn hele rug.

Pantanal (38)Omdat het stel uit Sydney al weg was hadden we de tweede dag weer een prive tour. Samen met Alex zijn we op jeep safari gegaan. Tijdens onze safari hebben we ontzettend veel verschillende dieren gezien. De hoogtepunten waren de Reuze Toekan en de Rode Ara’s.

In de middag waren we gestopt bij een andere fazenda waar we hebben geluncht. Daarna hebben we de middag lekker in een hangmat gelegen. Voordat Alex een toergids is geworden was hij een cowboy. Daardoor kon ik die middag ook nog een cursus lasso gooien krijgen. De eerste paar keer was het even wennen, maar al na een paar keer kon ik een paal op ongeveer 4 meter raken.

Pantanal (50)Pantanal (44)

Aan het eind van de middag zijn we nog een stukje verder gereden en zagen we een groep Blauwe Ara’s voorbij vliegen en zagen we een zeldzame soort mini Toekan verstopt in een boom. Op onze terugweg zijn we nog even gestopt bij de woonboot om een biertje te drinken en even te douchen. Daarna gingen we weer terug naar onze fazenda.

De volgende dag was alweer onze laatste in het Pantanal. Mirjam, de eigenaresse van onze fazenda, had voor ons een plek op de minivan naar Bonito gereserveerd. Omdat de minivan pas om 16 uur vertrok hebben we de ochtend lekker uitgerust en hadden we even de tijd om onze verdere reis te plannen.

Een gedachte over “Pantanal: Het moerasland

  1. Dag lieverds,
    Leuk om te lezen dat jullie veel contact met andere mensen maken. Hierdoor krijg je toch weer andere indrukken en ervaringen mee. Super allemaal hoor.

    Kus

    Yvonne

Reacties zijn gesloten.