Ubud: Cultuur en Rijstvelden

Ik zit nu op de veranda van onze kamer met een kopje koffie in en knus guesthouse, in het culturele hart van Bali. We kunnen hier in Ubud heerlijk tot rust komen, terwijl we ook nog een beetje cultuur snuiven.

De vlucht vanaf Maumere verliep vlekkeloos. Het vinden van een normaal geprijsde taxi was wat lastiger maar gelukkig vonden we een gezellig Duitser met wie we de kosten konden delen. We vonden een prachtig guesthouse verstopt achter een mooie poort en wat altaartjes. Hier worden we goed verzorgd met zes soorten voorgesneden fruit per dag, verse koffie en een lekker ontbijt.

Onze eerste dagen hier stonden in het teken van uitrusten, uitrusten, uitrusten. Bij ons begint de vermoeidheid wat toe te slaan, en het aantal reisdagen wordt steeds korter, dus we hebben ook maar een planning gemaakt voor onze resterende tijd hier in Indonesie. Met moeite kunnen we vliegtickets boeken omdat de airliners hier onze creditcards steeds weigeren. Het planningsproces is hierdoor lastiger en frustrerend.

Daarnaast zijn we een paar keer wat luxe uit eten geweest, met onze eerste wijntje in vier maanden, om mijn verjaardag alsnog te vieren. Op een avond bezochten we een traditionele kecak-vuurdans, wat veel indruk op ons maakte. Rond een reusachtige brandende olielamp werd een stuk uit de beroemde Ramayana (levensverhaal van Rama) opgevoerd met kleurrijke kostuums en woeste maskers. Het bijzondere van zo een voorstelling is het ‘mannenkoor’ dat ritmisch commentaar geeft op, en onderdeel is van, wat er plaatsvindt. Iedere deelnemer is gekleedt in sorong en versierd met bloemen. Er worden verschillende klanken geroepen en het geheel is heel hypnotiserend. Aan het einde werd ook nog een trans-dans opgevoerd, waarbij de ritmes een trans veroorzaken, verbeeld door het bedaren van een man in paardkostuum.

Kecak voorstellingKecak voorstelling

Op onze laatste dag huurden we een scootertje om de beroemde gelaagde rijstvelden van Tegallalang te bezoeken en ook de elephant cave. De rijstvelden waren een genot voor het oog, en daarom pakten we er maar weer eens een terrasje bij. Ook de omgeving van de olifanten tempel (Ganesha) was betoverend. Onderweg zagen we talloze winkels met waanzinnig mooie kunstwerken, zoals sculpturen, standbeelden, houtsnijwerken, schilderijen en keramiek. Aangezien onze reis nog niet op zijn einde is moesten we ons inhouden om geen souvenirs te kopen.

Tegallalang rijstveldenGoa Gajah tempel

De volgende dag gingen we dan met de taxi weer naar het vliegveld van Denpasar. We hebben een ernstig tekort aan westers eten, en we stortten ons hier op de Burger King. Het was de beste Whopper die we ooit gegeten hebben.

3 gedachten over “Ubud: Cultuur en Rijstvelden

  1. Wat een mooie reis hebben jullie gemaakt. Prachtig en leuk om namen van plaatsen te zien die ik uit Maleisië ken. Geniet er nog lekker van door uit te rusten op het prachtige Bali. Groeten Karin

  2. Wederom prachtige foto’s. Het zal daar bij het vuur behoorlijk zweten zijn geweest, maar daar krijg je dan ook iets voor terug. Geniet er nog even van. Ik verheug me op jullie terugkomst.

  3. Wat kleedt zo’n rokje mooi af bij de schoenen Kay! Het leuke van een verre vakantie is het aanpassen aan de plaatselijke cultuur. Iets wat je in Nederland niet zo snel zou doen, doe je daar gewoon. Nu nog het man-in-paardkostuum proberen.
    De luxe keert terug qua onderkomen en eten. De westerse wereld lokt, de burger regeert.
    Zorg ervoor dat jullie ook in de laatste weken genieten.

Reacties zijn gesloten.